Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – programok

A Szakmák Éjszakájának jelmondata: „próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”
– ennek megfelelően a programjainkat különböző színnel jelöljük:

próbáld ki!: narancssárga színnel jelöljük az interaktív programokat, amelyekben a látogatók is részt vehetnek

csináld meg!: zöld színnel jelöltük azokat a programokat, amikben a látogatók az adott szakmához tartozó tevékenységben is
kipróbálhatják magukat

ismerd meg!: kék színnel jelöljük az előadásokat és bemutatókat, amelyekben megismerhetik az adott szakma vagy iskola titkait

Lila színnel az üzemlátogatásokat jelöltük.

 

Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

 Megnevezés Szakmacsoport Kezdés Kiknek szól?
Tudsz e koktélt készíteni, és finom kávékülönlegességeket? Koktélok, kávék és szendvicsfalatkák készítése Vendéglátóipar  Folyamatos  Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Tudtad, hogy fel lehet dobni a terítést, egy dekoratív szalvétahajtogatással? Diszisek megmutatják neked. Vendéglátóipar  Folyamatos  Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Próbáltál már fonott kalácsot csinálni?  Most kedvenc péksüteményeidet elkészítheted a Diszis pék tanulókkal. Élelmiszeripar Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Ötletelj, készíts saját mozaikképet! Mozaikkészítés rejtelmeibe bevezetnek a burkoló tanulók. Építőipar Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Szeretnéd a szobádat feldobni valamivel? A Diszis festőtanulók segítenek neked ebben. Festősablonok használata, aranyozás, textúrák (faminta, kőhatás) utánzása, elkészítése Építőipar Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Dolgoztál-e már gyaluval? Kíváncsi vagy-e mi mindent lehet készíteni fából? Faipar Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
A fémmegmunkálás izgalmas műveletei: fúrás, reszelés, lemezhajtogatás, fémdoboz készítése, csavargatás, menetvágás Gépészet Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Érdekel, hogyan tudnál áramkört megépíteni? Most kipróbálhatod magad! Áramkörök építése és elektromotor elkészítése tanulóink segítségével Villamosipar és elektronika Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Autószerelő tanulók autóvizsgálata: festékvastagság mérése, fényszóró-beállítás, folyadékok fajsúlymérése, strogoszkópos vizsgálat Közlekedés Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Iskolánk színjátszó csoportjának előadása két alkalommal Előadóművészet 19:00
20:00
Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Dísztasak, díszdoboz készítése tanulók és tanárok segítségével Képző- és iparművészet Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Tudsz játékot programozni? Vagy esetleg robotot? Hogyan működik a számítógéped? Informatika Folyamatos Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Az elsősegélynyújtás és az újjáélesztés ismeretete életet menthet Egészségügy Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Iskolatörténeti kiállítás: fényképekben, újságcikkekben elevenedik meg iskolánk 129 éve Közművelődés Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Robert Bosch Elektronikai Kft., LKH Leoni Kábelgyár Hungária Kft., Csabacast Kft, Johnson Electric Hungary Kft. bemutatkozója Közművelődés Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Szabadulószoba – ha jól eligazodsz a szakmák világában, akkor könnyű lesz kiszabadulnod a szobából! Próbáld ki magad! Pedagógia Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Láttál-e már tűzoltóautót közelről és belülről? És mentőautót? Ha kíváncsi vagy, gyere és szállj fel! Közlekedés Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Autóbemutató a SIPOSCAR Kft., KMKK Zrt. és Hyundai Hatvan jóvoltából Közlekedés Folyamatos Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)
Iskolánk zumba táncoscsoportjának fergeteges előadása Előadóművészet 19:30 Általános Iskolásoknak (1-6. osztály)
Pályaválasztóknak (7-8. osztály)
Fiataloknak (14-18 év)
Felnőtteknek (18+)

Tudsz e koktélt készíteni, és finom kávékülönlegességeket? Koktélok, kávék és szendvicsfalatkák készítése.


Koktélok, kávé és capuccino készítése, új receptek, új ötletek, amivel érdekesebbé, ízletesebbé varázsolhatod az italt. Szendvicsfalatkák összeállítása jól jöhet egy buli alkalmával, ahol elkápráztathatod barátaidat. Ha megcsináltad, meg is kóstolhatod!

szendvics

Tudtad, hogy fel lehet dobni a terítést egy dekoratív szalvétahajtogatással? Diszisek megmutatják neked.


A terítés művészet. A megfelelő tálalás meghozza az étvágyat, úgyhogy vendégeidnek hajtogass szalvétát, még az ennivaló előtt nyűgözd le őket. Ha eddig nem tudtál szalvétát hajtogatni, most megtanulhatod a legklasszabb fogásokat!

szalveta

Próbáltál már fonott kalácsot csinálni? Most kedvenc péksüteményeidet elkészítheted a Diszis pék tanulókkal.


A pék szakma titokzatos, nem látjuk őket, éjjel dolgoznak és reggelre finom péksütemény illat árad a pékségből. Csuda jó lehet itt dolgozni! De kemény szakma is és kell hozzá ügyesség. Kipróbálhatod, hogyan kell brióst tekerni, vagy fonni a kalácsot többféle fonással, majd a kisült kifliket, sütiket meg is eheted.

kalacs

Ötletelj, készíts saját mozaikképet! Mozaikkészítés rejtelmeibe bevezetnek a burkoló tanulók.


A burkolás nem csak arról szól, hogy minél gyorsabban lepakolni a lapokat a megfelelő helyre! Esztétikai érzék, kreativitás is kell, hiszen ez alkotás. Örvendeztesd meg majdani kuncsaftjaidat ötletes mozaikképeiddel!

mozaik

Szeretnéd a szobádat feldobni valamivel? A Diszis festőtanulók segítenek neked ebben. Festősablonok használata, aranyozás, textúrák (faminta, kőhatás) utánzása, elkészítése


Régen a tükörfestés volt divat a szobafestő szakmában. Most ismered e az új trendeket? Engedd el a fantáziádat! Festékkel is olyan famintát tudsz csinálni, hogy mindenki szava eláll körülötted. Vagy akár kőhatást is elérhetsz, ami olcsóbb és egyszerűbb a dekorkő megvásárlásánál.

festo

Dolgoztál-e már gyaluval? Kíváncsi vagy-e mi mindent lehet készíteni fából?


Az asztalos szakma mindig divat, hiszen bútorra mindig szükség lesz. Szép foglalkozás a fával való munka. Diákjaink megmutatják a kézi és a gépi famegmunkálás alapjait! Kipróbáhatod magad is a gyalulást, fúrást, faragást.

gyalu

A fémmegmunkálás izgalmas műveletei: fúrás, reszelés, lemezhajtogatás, fémdoboz készítése, csavargatás, menetvágás


Fémmel dolgozni nem egyszerű, de ha megfigyeled a technikákat, máris a fém alakul a kezed alatt. Meghajtogatod a lemezt és fémdobozt készíthetsz belőle. Még a lányok is élvezik, hogy a saját készítésű ördöglakatokat ki bírja szétszedni, vagy akár a fémlapból készített puzzlet ki bírja hamarabb összerakni.

femmegmunkalas

Érdekel, hogyan tudnál áramkört megépíteni? Most kipróbálhatod magad! Áramkörök építése és elektromotor elkészítése tanulóink segítségével


Látványos művelet, ha sikerül mindent jól kötni, felgyullad egy-egy lámpa a kapcsoló megnyomásával, vagy elindul a motor. Tanulóink segítenek, hogy megértsd az elektromosság mibenlétét. Elektromotort is készíthetsz segítségükkel.

aramkor

Autószerelő tanulók autóvizsgálata: festékvastagság mérése, fényszóró-beállítás, folyadékok fajsúlymérése, strogoszkópos vizsgálat


Az autóipar népszerűségéből mit sem veszített az elmúlt évek során. Most megtekintheted autókiállításunkat, majd a tanulók mérőműszereikkel át is vizsgálják autódat igény szerint. Amiről eddig esetleg csak hallottál, most meg is győződhetsz róla.

autos

Iskolánk színjátszó csoportjának előadása két alkalommal


Hagyomány iskolánkban a színjátszó kör működése. Évente több darabot is előadnak, az őszi diáknapokon, karácsonykor és a szalagavatón is. Most a szalagavatói zenés darabot tekinthetik meg az érdeklődők.

szinjatszo

Dísztasak, díszdoboz készítése tanulók és tanárok segítségével


Gondoltál már arra, hogy nem veszed meg a drága dísztasakokat, hanem te magad csinálod otthon? Most megtanítják neked tanulóink, hogy nem is olyan bonyolult elkészíteni, és a barátnőd sokkal jobban fog örülni a saját készítésű ajándék tasaknak.

disztasak

Tudsz játékot programozni? Vagy esetleg robotot? Hogyan működik a számítógéped?


Az infós tanulók megmutatják egy szétszedett számítógép hardware egységeit. Programozáshoz kapcsolódóan játékos feladatokban kipróbálhatod ügyességed, tudásod. Robotot programozhatsz és megnézheted hogyan működik.

info2

Az elsősegélynyújtás és az újjáélesztés ismeretete életet menthet


Az ápolónak tanuló diákjaink megmutatják az érdeklődőknek, hogyan kell egy sebesültet ellátni, illetve újjáéleszteni. Bármikor szükség lehet arra a hétköznapokban is, hogy megfelelő tudásod legyen erről.

elsosegely

Iskolatörténeti kiállítás: fényképekben, újságcikkekben elevenedik meg iskolánk 129 éve


Soha nem volt még ennyi érdekes anyag összegyűjtve az iskolánkról, melyet az 1890-es években alapítottak. Most először láthatóak olyan fényképek, melyek megörökítették a főépület építését, az első évek ballagását, kiállításait. Újságcikkek adnak tanúbizonyságot az itt folyó kemény szakmai oktatásról, versenyeredményekről.

isktort

Robert Bosch Elektronikai Kft., LKH Leoni Kábelgyár Hungária Kft., Csabacast Kft, Johnson Electric Hungary Kft. bemutatkozója


Hallottál már a Hatvani Ipari Parkról? Itt található sok gyár, melyek közül a legnagyobb a Robert Bosch Elektronikai Kft. Mivel foglalkozik ez a gyár? Mit gyárt a Leoni és a Johnson? Vagy a környéken működő Csabacast? Most megtudhatod!

ceges

Szabadulószoba – ha jól eligazodsz a szakmák világában, akkor könnyű lesz kiszabadulnod a szobából! Próbáld ki magad!


Nem könnyű eligazodni a szakmák világában. Most kipróbálhatod magad, mennyire ismered a szakmákat, melyik szakmához melyik eszköz kell, és azt hogyan kell használni! Ha ügyes vagy, és csapattársaiddal jól össze tudsz dolgozni, nem lesz probléma, hogy kiszabadulj a szobából!

DSC_0010

Láttál-e már tűzoltóautót közelről és belülről? És mentőautót? Ha kíváncsi vagy, gyere és szállj fel!


Gondolkoztál-e már azon, mit csinál egy tűzoltó? És egy mentős? Gyerekkori álmod válhat most valóra! Kipróbálhatod milyen beszállni egy tűzoltóautóba, felvenni a sisakot, használni az eszközöket! Elmondják a tűzoltók és a mentősök is, mit kell csinálni egy riasztás alkalmával.

DSC_0057

Autóbemutató a SIPOSCAR Kft., KMKK Zrt. és Hyundai Hatvan jóvoltából


Ha érdekelnek az autók, gyere el, és nézd meg a kiállított járműveket, melyek között találsz hibrid autót, veterán autót és legújabb modelleket is. A buszszimulátorban te vezetheted a buszt a virtuális úton! Ne hagyd ki!

DSC_0054

Iskolánk zumba táncoscsoportjának fergeteges előadása


Hagyomány iskolánkban a táncos csoportok működése. Pár éve alakult a ZUMBA csapat és iskolai rendezvényeken újabb és újabb táncokat betanulva szórakoztatják a nagyérdemű közönséget. Legutoljára a Szalagavatón indították be a bulit ezekkel a táncokkal.

DSC_0275